|繁體中文
 注册 Register

刘松仁 松居 松迷之家

搜索

[其他杂项] "D人36條" (重新修改,更加精彩,yeah!)

管理员

4 B- t( n2 U* t2 U8 q3 n' b

好多人都知"你敬我一尺,我敬你一丈"係咩意思?
特別呈獻"D人36條"比D食飽飯,得閒冇野做,等屁放,再等屎屙D人一齊分享.
本文用廣東話寫出,貪佢夠傳神!

+ ?8 Q% f) w. x( T

01.) D聰明人看完本文,明唔明都好,只會一笑置之不理.
02.) D人專登講自己看唔明本36條,好似執到金咁擰埋出街,周圍搵人吋下D內容.
03.) D人仲要拉埋人地落水,順便"屈"人地都話看唔明,於是大條道理咁同D人唱雙簧.有時嫌唱雙簧唔夠喉,搵D人就一個人扮N個角色,唱哂成台大戲咁.
04.) D人通常成日無所事事、無無聊聊兼喜歡作野講野扮野攪野.枉"千之度"個免費平台,比D人用左做唱人嘅CHEAP地方,攪到"千之度"都CHEAP埋.
05.) D人嗜好是周圍去撩是鬥非,攪風攪雨,攪完又唔負責任,拍拍個PAT PAT就走人.
06.) D人點解喜歡唱衰人地呢?原因無非是心靈上太空虛,心理上有缺憾.
07.) D人不但心理上有缺憾,就連生理上都有缺憾,個腦生虫,俗稱[腦殘].
08.) D人最憎嘅事是天下太平,最喜歡嘅事是世界大戰.
09.) D人可以將無事變小事,小事變大事,大事勁變大镬事.
10.) D人最怕講完是非後,見D聽眾冇反應,驚D人唔知佢講乜.
11.) D人作完一個古仔,慌死D人唔信,拿拿臨再作第二個古仔,將D古仔作夠一千個,好似真嘅咁.
12.) D人最喜歡扮當代英雄激起民憤.
13.) D人最喜歡偷偷摸摸去人地大公司度,挖出N年前過氣古仔,加鹽加醋,扮哂係自己嘅經典之作.
14.) D人最喜歡扮哂魚蝦蟹.成日搵人地大公司阿頭D金句同人訓話,扮哂自己係訓導主任咁款,又唔知自己用錯哂D方法,去錯哂D地方,真係失禮死阿頭D金句.
15.) D人最喜歡同D80後90後D人認親認戚兼懶咁熟,貪佢地易冧.
16.) D人有時喜歡扮可憐博同情.
17.) D人通常喜歡鬼鬼鼠鼠咁講野,講D唔講D,專登等D人誤會下.
18.) D人明知D80後90後D人有野想知想問,D人唔會3口6面企出來,比D人問清楚來龍去脈,專登比D人估估下,等人對D誤會同是非加深多D.
19.) D人恨做3仔4仔甚至5仔恨到發哂燒,因為前頭D位置都比人地做左.就算條氣唔多順喇,有得做好過冇啦.
20.) D人不嬲想同大仔2仔爭位,所以出盡吃奶之力唱衰人地.好在大仔一向做人素質高,量度大過成個太平洋,唔會同D人計,費事激親自己,索性比D心機攪好自己盤生意啦.         
21.) D人最喜歡吹水唔抺咀.
22.) D人最喜歡"屈"人地唔比面佢,等佢做乜做物都做唔成,成日擺出一副懷才不遇LOOK.
23.) D人唔抵得人地公司大,員工多,成日話人地大公司D野係全行嘅笑柄,又話人地大公司扮哂真正嘅大公司,總之講野講到自己都亂哂龍,真鄧D人淒涼.
24.) D人自己冇料到,就"屈"埋出面其他大公司話人地大公司D野係笑柄.道理講人唔過,就借大公司阿頭個名過橋,說3道4,講東講西,其實D人至係真正嘅"攪屎棍".
25.) D人唔抵得人地個Q群好巴閉好出名,唔抵得人地大公司D員工做宮女做Y鬟做到出哂名.
26.) D人恨唔到想恨都恨唔到D野,就拚命向人地發爛渣,十足潑婦罵街LOOK.
27.) D人唔去正正經經做事,剩係識無無聊聊唱人,總之唱到自己口乾口臭都唔肯收口,正一死剩棚牙.
28.) D人仲8到嘔,又唔係幫人地大公司交租出糧,竟然連人地大公司有幾多個老闆有幾多個員工都要管埋.
29.) D人8到連人地大公司個阿頭,幾時來巡視業務都管埋.早前大公司個阿頭係出面比D記者仔"屈",眼見剩係得大公司出面撐阿頭場,果D唱衰人D人連影都唔見一只.
30.) D人連人地大公司D員工係自己嘅Q群入面,講唔講野都管埋.連人地Q群玩咩遊戲,點樣玩法都管埋.見人地D員工越玩越開心,咁又唔抵得,D人獅子開大口叫人地Q群咩都唔準玩,尼D咪係尼D人成日講嘅"霸道"咯.
31.) D人有口話人,冇口話自己.話人地講野低俗,扮到自己好清高咁,又唔諗下自己周圍唱衰人D下流行為,不但影衰哂D上等人,真係連下等人都不如.
32.) D人最興尼埋一二角講人地大公司是非,陰陰濕濕咁,直情唔敢光明正大,堂堂正正行出來同大公司對質下D口供,可能D人驚見光死掛.
33.) D人成日唔抵得人地咁出名,一有機會就想踏死人.
34.) D人最後踏唔死人,反而踏親自己條尾.
35.) D人去人地大公司唔夠資格又唔依足大公司規矩申請D乜乜物物,被人OUT左,唔識檢討下自己無能又唔肯去學下改善,一味話人地衰.
36.) D人撩人者賤,估唔到一樣米養到尼D畸人,又係講拜拜時候,D人唔好踏爛左條尾,咁我都幫你唔到,拜拜唔到你條尾喇!

+ h B2 { y; s( l! S7 Y

P.S. 
http://tieba.baidu.com/f?kz=760362935

8 i' ]( I3 C0 L/ Q1 J, m

*** 問下尼D人係咪發雞盲,以後驗下對眼冇事至學人地發貼.尼個係松居自家Q群嘅"松居Q群36條",本來係松居同D會員開嘅小玩笑,估唔到比尼D人拿出去外面貼,當成攻擊松居松迷嘅箭靶,亦估唔到有D人勁低B,咁都信係事實.仲有松居自家人嘅玩意,點輪到出面D人指手劃腳.

) ` E x( B8 h+ P0 [( q% M. u

*** D人對我本人有咩不滿,有咩意見,直接來找我算帳或者隻揪,我坐定定開埋壺茶食住野等緊,一人做事一人當,唔該唔好攪埋松居.

寒冬时节元旦到,小猪轻洒Chanel N°5尽飘香;松居论坛微博欢,心掂老板心儿笑。
回望12松居,翘首以盼新貌来;《笑阿童木》睡足早中晚,《论老沙》辛勤尽得人心;成就得众赞誉许,愿其再迈更高层!
一度新年悄然临,松居微博共祝福,愿松迷多看松剧,多写好评,多享好剧人生,松居与你们同在!

我爱松哥!

╰( ̄▽ ̄)╮

我不是聪明人,说实话没看懂你在说什么!可不可以用普通话说一遍,谢谢,本人很想知道说的什么意思,感觉有趣!
[IMG]http://www.ppseek.com/shareimg/1944104.jpg[/IMG]

我爱松哥!

连续十天梦松的小屁孩

这个写的是什么呢?没大看懂~

我爱松哥!

呵呵,还真是很认真的读了一遍,就是没懂,可否再翻译一下?满足一下偶的猎奇心理

Snoopy

我系大马妹仔

d人系无聊人,我甘忙,得闲理d人,不如来睇小猪既d人36条。
I love Baby Damian and love Baby Sharon TOO

我爱含蓄腼腆性感可爱认真的老杀爱腼腆羞涩含蓄可爱肉麻认真的松哥   

我以后不准隐身  x1000次   再隐身就 x2000次

管理员

我是聰明人,当然看了文,只會一笑置之不理.
不单如此,我一边笑,一边支持松哥,一边支持松居,一边支持自己。

百忍不如恕就被D人唱衰咯。
看完36条后,我也拜拜D人條尾!

小豬這周一定要中Mark 6

参与松居书籍:《碧海情天》,《男人之苦》, 《原来爱上贼》和 《天地孩儿》http://bbs.lauchungyan.com/viewt ... &extra=page%3D1

我爱松哥!

我是大眼睛的 北京籍 巨蟹女

;P 实事求是,用现在很流行的话——有一说一地说:看懂了一点点,

2 w; S8 r2 r5 R0 P# D h* v

5 a' d2 T& N3 N- @2 U7 ~; b* }

大约其中10条左右我知道楼主要表达的是什么意思......

; y6 g: V$ R u

- d( j6 C$ i& S) D8 H, a

我对“D人”的理解是“有的人”,也许我理解的不对,请内行人指正!

2 _7 D& r: _; p" g

/ a2 l* c' Z* z7 \6 A; G' G: u1 a' E4 X/ Y3 {$ k; B6 L3 y9 a [ 本帖最后由 懒羊羊 于 2010-5-20 13:37 编辑 ]

我爱松哥!

Me too is not wise enough to understand this though I can see there must be a lot of wisdom in it. Wish some one can translate this for me :(

我爱松哥!

哲--不朽

:loveliness: 报告小猪,我还是一个字都没看懂
我爱你

我爱松哥!

╰( ̄▽ ̄)╮

听楼上的几个解释,貌似,感觉,大事不妙,明白了一些,呵呵!我应该属于聪明人了!走人
[IMG]http://www.ppseek.com/shareimg/1944104.jpg[/IMG]

我爱松哥!

D人是谁?................如果按字母......俺算T人.........

我爱松哥!

:<53> :<53> 看不太懂!但是凭我敏锐的第六感,有事发生!嗨 烦烦烦。。。先把我自己的事情处理好吧。。猪姐不要坏心情啊,俺们支持你啊! ( j" @9 M3 u% h& j' o _ ' a4 q. U# Y. A, g5 r* Q& S) X[ 本帖最后由 时光 于 2010-5-20 09:29 编辑 ]